via communicatie naar verandering

Praktijkdag IChange 2015: Interne communicatie en de netwerksamenleving

Op 9 februari is het weer tijd voor de praktijkdag iChange: de dag voor (interne) communicatieprofessionals die willen bijblijven en vernieuwen. Ook Nancy van der Vin van Filtercommunicatie is weer een van de workshopbegeleiders. Dit keer verkent zij samen met de deelnemers het volgende actuele vraagstuk: centraal gestuurde interne communicatie verliest zijn relevantie. Maar wat dan wel?

Organisaties veranderen onder invloed van de netwerksamenleving. Dit heeft gevolgen voor de aanpak van veranderingsprocessen en interne communicatie. Want netwerken hebben bijzondere kenmerken: zij ordenen zichzelf en een hiërarchisch centrum ontbreekt. Het gevolg: geplande veranderingen en hiërarchische sturing worden steeds minder effectief.

Uitdagingen van de netwerkwereld
De samenleving verandert in rap tempo. We verkeren in de overgang naar een netwerksamenleving, in een overgangsfase van een verticale naar een horizontale wereld. De complexiteit van organisatievraagstukken neemt toe. We zien schaalvergroting en lokale initiatieven. We zien vaak steeds meer ongelukkige mensen in organisaties. Het ene veranderingsproces is niet meer te scheiden van het andere: organisaties verkeren in een continue staat van veranderingen. Wat betekent deze context voor de aanpak van interne communicatie bij verandering?

Als je mee wilt denken over de beantwoording van deze vraag, schrijf je dan in voor de workshop ‘Interne communicatie en de netwerksamenleving: van plannen naar meedoen’.
Voor meer informatie bekijk je de volgende link. Of je stuurt een e-mail naar info@filtercommunicatie.nl

 

Nancy van der VinDit artikel is geschreven door: Nancy van der Vin (66 Posts)

Filtercommunicatie wordt geleid door Nancy van der Vin (1964), een ervaren, breed inzetbare organisatieadviseur én communicatiemanager. Gespecialiseerd in communicatie bij veranderingsprocessen en reorganisaties. Een snelle denker die gemakkelijk schakelt: tussen strategie, beleid en uitvoering; tussen organisatie en communicatie. Taalgevoelige analytica die goed op koers blijft in een complexe omgeving met tegengestelde belangen. Denker én doener. Uitgebreide ervaring bij: rijks- en gemeentelijke overheden zoals politie, Belastingdienst, Douane, brancheverenigingen en gemeenten, (geestelijke) gezondheidszorg, en zakelijk dienstverlening. Enthousiast, betrokken, sociaal en overtuigend. Near native in de Engelse taal, in woord en geschrift.