via communicatie naar verandering

Communicatiebreak 2015 : communicatieadviseur als procesbegeleider

Over onderstroom, interactiepatronen en belangenstrijd.
Op 6 oktober aanstaande tijdens Communicatiebreak 2015 verzorgt Nancy van der Vin van Filtercommunicatie een praktische workshop procesbegeleiding voor communicatieadviseurs. Procesbegeleiding wordt vaak ingezet in veranderingsprocessen: om mensen te helpen veranderen, om knelpunten op te lossen. Interne communicatieprofessionals verhogen hun meerwaarde als zij deze procesbegeleidende rol kunnen spelen en bijeenkomsten kunnen begeleiden. 

Bij procesbegeleiding gaat het om meer dan het leiden van een goed gesprek. Gevoelens, belangen, conflicterende overtuigingen hebben de nadrukkelijke aandacht van de procesbegeleider. Dit naast de inhoud en de structurering van de bijeenkomst. Waarom is dit belangrijk? Omdat veel organisatieveranderingen vastlopen in de onderstroom van de organisatie, in vastgeroeste interactiepatronen of in belangenstrijd. Daar kunnen de verandernoodzaak en een goede veranderboodschap niet tegenop.

Wat leer je?
De (ervarings)kennis die je opdoet tijdens deze bijeenkomst is breed toepasbaar. Want ‘de onderstroom’ is overal. Ben je iemand die diepgang in het werk zoekt, graag ‘onder de motorkap’ kijkt en de gelaagdheid van een verhaal ziet? Dan is deze workshop iets voor jou. In de workshop komen kleine stukjes theorie aan bod en oefenen we het begeleiden van groepsgesprekken. Je maakt kennis met:

  • het analyseren van een groepsproces;
  • het herkennen van conflicterende overtuigingen;
  • herkennen van en omgaan met gevoelens en ‘weerstandsgedrag’ in groepen;
  • de rol van de procesbegeleider;
  • een probleemoplossende bijeenkomst met als doel een knelpunt in een veranderingsproces op te lossen;
  • een koerszoekende bijeenkomst, met als doel een organisatiestrategie op afdelingsniveau te helpen vertalen.

Voor wie is de workshop?
De workshop is geschikt voor interne communicatieprofessionals die groepen willen leren begeleiden in de context van organisatieontwikkeling en –verandering, of dit al doen.

Inschrijven
Je kunt je workshop procesbegeleiding inschrijven via deze link.

 

Nancy van der VinDit artikel is geschreven door: Nancy van der Vin (66 Posts)

Filtercommunicatie wordt geleid door Nancy van der Vin (1964), een ervaren, breed inzetbare organisatieadviseur én communicatiemanager. Gespecialiseerd in communicatie bij veranderingsprocessen en reorganisaties. Een snelle denker die gemakkelijk schakelt: tussen strategie, beleid en uitvoering; tussen organisatie en communicatie. Taalgevoelige analytica die goed op koers blijft in een complexe omgeving met tegengestelde belangen. Denker én doener. Uitgebreide ervaring bij: rijks- en gemeentelijke overheden zoals politie, Belastingdienst, Douane, brancheverenigingen en gemeenten, (geestelijke) gezondheidszorg, en zakelijk dienstverlening. Enthousiast, betrokken, sociaal en overtuigend. Near native in de Engelse taal, in woord en geschrift.