via communicatie naar verandering

Wie lijdt er niet aan de autoriteitsreflex?

Als in een reflex gehoorzamen mensen aan gezag en autoriteit. Dit is uitgebreid aangetoond in de wereldberoemde experimenten van Milgram (Obedience to Authority,1974). Hij startte deze deze onderzoeken in 1963 naar aanleiding van verklaringen van daders in het proces van Neurenberg (1945, 1946).

Gewone, geestelijke gezonde mensen bleken in een onderzoekssetting bereid (dodelijke) stroomstoten toe te dienen aan ‘proefpersonen’. In werkelijkheid waren dit acteurs die pijn van ‘stroomstoten’ fingeerden. Na vele controle-experimenten en analyses kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat de deelnemers aan het onderzoek gehoorzaamden omdat zij de opdracht kregen van een autoriteit, in dit geval de onderzoeksleider. Tussen de 60% en 65% bleek bereid een schok van 450 volt toe te dienen.
Een hilarisch voorbeeld van deze autoriteitsreflex deed zich voor in een ziekenhuis in Amerika in 1981. Een arts schreef oordruppels voor, logischerwijs voor een patiënt met een oorontsteking. Hij gebruikte de afkorting R waarmee hij doelde op het rechteroor. De dienstdoende verpleegkundige interpreteerde de R als de afkorting voor rectaal en diende de oordruppels, zonder nadenken en met instemming van de patiënt, rectaal toe. Waar gebeurd en beschreven in een wetenschappelijke studie (Medication Errors, Causes and Prevention, Cohen & Davis, 1981).

Nancy van der VinDit artikel is geschreven door: Nancy van der Vin (66 Posts)

Filtercommunicatie wordt geleid door Nancy van der Vin (1964), een ervaren, breed inzetbare organisatieadviseur én communicatiemanager. Gespecialiseerd in communicatie bij veranderingsprocessen en reorganisaties. Een snelle denker die gemakkelijk schakelt: tussen strategie, beleid en uitvoering; tussen organisatie en communicatie. Taalgevoelige analytica die goed op koers blijft in een complexe omgeving met tegengestelde belangen. Denker én doener. Uitgebreide ervaring bij: rijks- en gemeentelijke overheden zoals politie, Belastingdienst, Douane, brancheverenigingen en gemeenten, (geestelijke) gezondheidszorg, en zakelijk dienstverlening. Enthousiast, betrokken, sociaal en overtuigend. Near native in de Engelse taal, in woord en geschrift.