via communicatie naar verandering

Wat is verandercommunicatie?

Door Nancy van der Vin
Veranderkundig communicatieadviseur

De vraag ‘Wat is communicatie?’ is niet eenvoudig te beantwoorden. Daaruit volgt dat de vraag wat verandercommunicatie is, tot nog grotere definitieproblemen leidt. Want als u denkt dat communicatie een lastig te definiëren begrip is, begin dan maar eens aan verandering, veranderingsproces, organisatieverandering of cultuurverandering.

Communicatie: klassieke of modern?
De klassieke school in het communicatievak benadrukt het belang van boodschappen en informatievoorziening. De ‘moderne’ communicatieadviseur ziet communicatie als een interventie, een beleidsinstrument, of de manier om dialogen en daarmee betekenisgeving te faciliteren (sociaal constructivisme). Bij verandercommunicatie is de moderne school aan de leiding hoewel daarbij moet worden aangetekend dat de communicatie ‘over‘ verandering nog steeds door organisatieadviseurs wordt bepaald. Gelukkig is er verandering op til in het communicatievak en zal verandercommunicatie zich ontwikkelen tot een volwaardig specialisme. Een theoretisch kader en een body of knowledge zijn daarvoor een voorwaarde. Lees verder onder blog.

Nancy van der VinDit artikel is geschreven door: Nancy van der Vin (66 Posts)

Filtercommunicatie wordt geleid door Nancy van der Vin (1964), een ervaren, breed inzetbare organisatieadviseur én communicatiemanager. Gespecialiseerd in communicatie bij veranderingsprocessen en reorganisaties. Een snelle denker die gemakkelijk schakelt: tussen strategie, beleid en uitvoering; tussen organisatie en communicatie. Taalgevoelige analytica die goed op koers blijft in een complexe omgeving met tegengestelde belangen. Denker én doener. Uitgebreide ervaring bij: rijks- en gemeentelijke overheden zoals politie, Belastingdienst, Douane, brancheverenigingen en gemeenten, (geestelijke) gezondheidszorg, en zakelijk dienstverlening. Enthousiast, betrokken, sociaal en overtuigend. Near native in de Engelse taal, in woord en geschrift.